Pionererne på Steensgaard

Når Steensgaard næste forår kan åbne dørene til et nyt undervisningskøkken i den gamle herskabsstald er hele værdikæden for stedets kødproduktion samlet på ét sted. ”Vores mål er skabe en bæredygtig virksomhed, men også at sætte en ny dagsorden for fødevareproduktion i Danmark,” siger Ann Wiesinger.

Da Ann og Henning Wiesinger i 2011 valgte at flytte fra lejligheden i Hellerup til Steensgaard på Sydfyn var det for at realisere drømmen om at drive virksomhed i pagt med naturen og gøre herregården til lokalt kraftcenter. Sammen med herregårdens omkring 20 ansatte har de etableret økologisk kødproduktion, slagtehus, gårdbutik og spiseri, som bygger på kvalitet, bæredygtighed og dyrevelfærd. Parret vil revolutionere dansk landbrug, og første skridt var at skabe et lukket kredsløb på gården:

”Vi producerer selv alt foder, feder dyrene op på friland og slagter dem i eget slagtehus. Skinker og salami tørres i kælderen, og de færdige produkter sælges i vores gårdbutik og restaurant. Ved at samle hele værdikæden på ét sted, får vi ultimativ gennemsigtighed og minimal miljøbelastning,” forklarer Ann Wiesinger.

En ny dagsorden for fødevareproduktion
Visionen bunder i et fokus på kød og kødhåndværk og en undren hos Henning Wiesinger, der er tysker og ikke kunne forstå, hvorfor der ikke i særlig høj grad produceres lufttørrede skinker og salamier i Danmark. Som en del af Fremtidens Herregård er ejerparret nu godt i gang med at tilføje det sidste led til virksomhedens værdikæde: Den tidligere herskabsstald skal være formidlingscenter for stedets økologiske fødevareproduktion. Her bliver nu etableret et undervisningskøkken, hvor der kan laves kurser målrettet madinteresserede voksne og skoler.

”Vores mål er skabe en bæredygtig virksomhed, men også at sætte en ny dagsorden for fødevareproduktion i Danmark. Vi vil gerne styrke det almene fokus på kvalitet og dyrevelfærd og dele ud af vores begejstring, og det gør vi bedst ved at lave mad, slår Ann Wiesinger fast.

Forvandlingen af den tidligere stald til formidlingscenter giver også mulighed for at skabe nyt liv i en tom, fredet bygning. Bygningen, som ligger centralt i gårdrummet, er vigtig for oplevelsen af stedet. Men fordi den ikke længere kan bruges til sit oprindelige formål, har den længe ligget hen som en død zone.

”Det er forholdsvist nemt at integrere undervisningskøkken i bygningen, som den er. Vi tilføjer nye mobile elementer, som en dag vil kunne fjernes igen, hvis bygningen skal have en anden funktion. De gamle, smukke spiltove bevares, så man fortsat får oplevelsen af at være i en hestestald. Og praktiske funktioner placerer vi i en sidebygning.”

Foreløbig er den udvendige istandsættelse ført til ende, men det samlede projekt ventes først at være gennemført i begyndelsen af 2017. Planen er, at de første weekendkurser skal løbe af stablen i løbet af foråret 2017.

Fra jord til bord - helt bogstaveligt
En større køkkenhave er også på vej: ”Haven er en meget rød post i budgettet på mange herregårde. Men oprindeligt har køkkenhaven kunne brødføde mange mennesker, og det kunne vi godt tænke os, at vores køkkenhave skal kunne igen. Vores ambition er at være selvforsynende, både når det gælder vores restaurant og kurser,” forklarer Ann Wiesinger og tilføjer så:

”Der er en stigende interesse blandt danskerne for at lave mad af gode råvarer. Derudover kommer vi til at kunne tilbyde en særlig oplevelse, hvor man kan høste grøntsager i køkkenhaven, gå i marken og klappe grisen, hente kød i slagtehuset og tilberede det hele i køkkenet til sidst. Den idé tror vi på vil vinde genklang hos mange.”

Det nye formidlingsben skal i sig selv bidrage til forretningen, men målet er også at skabe synergi til Steensgaards restaurant og gårdbutik og bruge kurserne til at opbygge stedet som en turistdestination på Sydfyn.

Ringen er sluttet
Steensgaard er en virksomhed, hvor alle led griber ind i hinanden. Men hvilken betydning har det, at det hele finder sted på en herregård - og ikke på en hvilken som helst anden gård?

Ann Wiesinger: ”Herregårdens smukke bygninger og kulturarven tilføjer en ekstra dimension til virksomheden og er med til at gøre det attraktivt at besøge os. Jeg er selv vokset op på en herregård, og her kunne jeg se, hvordan der gradvist blev færre hænder og større maskiner til at drive landbrugsproduktionen. Vi vil gerne en anden vej. Vi vil genoplive herregårdens betydning med udgangspunkt i kulturarven, men vi vil ikke tilbage til de gamle dage. I stedet vil vi bruge hele fortællingen til at skabe forbindelse mellem det historiske og det moderne og skabe en økonomisk bæredygtig forretning.”

De sidste par år har været travle på den sydfynske herregård, og ejerparret glæder sig nu til en mere rutinepræget hverdag end i dag, hvor mange nye driftsgrene skal løbes i gang.

Målet er et Stensgaard, som er det sted på Sydfyn, man skal besøge som turist. Hvor madlavningskurserne er en central del af driften. Hvor faste børnegrupper bruger de nye rammer i herskabsstalden. Og hvor herregården er blevet lokalsamfundets samlingssted. Og den sidste pointe er ikke uvæsentlig, understreger Ann Wiesinger:

”Udfordringen for herregårdene og deres lokale betydning er utroligt spændende. Førhen var de dynamoer på landet. Det kan de måske blive igen.”

Følg Steensgaard på Facebook 

Og læs mere på herregårdens egen hjemmeside: www.steensgaard.dk