Borreby

På renæssanceherreborgen Borreby drømte ejeren om en teaterscene i det enorme, højloftede og funktionstømte ridehus. Som en del af Fremtidens Herregård er ridehuset indrettet til Borreby Teater - komplet med scene, lys og lyd og 450 tilskuerpladser. Projektet blev afsluttet i 2012. Ejeren arbejder nu på at forbedre kunstnernes muligheder for bl.a. socialt samvær.

Da Joachim Castenschiold kom hjem fra Hollywood og overtog Borreby Gods, drømte han om en scene i godsets gamle ridehus, Christian Friis’ store lade fra 1593. Herreborgens ejer - der ved siden af sin landbrugsuddannelse også er uddannet skuespiller - så muligheder i at indrette teater i den kolossale, højloftede bygning. Sammen med sin hustru Vibe Wilkens, som er arkitekt, blev visionen bragt til virkelighed. Ridehuset er i dag omdannet til Borreby Teater med scene og 450 tilskuerpladser.

"Vi har fået et teater, som kan noget særligt. Rummet er smukt, lys og lyd er førsteklasses, og alle kan se. Publikumstribunen er en såkaldt teleskoptribune, som kan skydes sammen og fjernes, så vi får et fladt gulv, der i princippet kan bruges til hvad som helst. Og vi har fået det hele inden for rammerne af en fredet bygning," siger ejeren, Joachim Castenschiold. Hans vision var - og er - at skabe en permanent tradition for musik, dans, teater og events på Borreby.

Nyt møder gammelt på Borreby
Konkret er der tilføjet scene, siddepladser og en ny bagvæg med brædder i sildebensmønster. Loftet er undersiden af det træspåntag, som huset fik for 140 år siden, og mørke, diskrete stålspær bærer det tunge teaterudstyr. Alt dette medvirker til salens formidable akustik. Gulvet var tidligere et stampet lergulv, i dag er det belagt med egeplanker. Ventilation foregår gennem kanaler i gulvet, og toiletterne er bygget i en 'æske' inde i Vognporten på den anden side af gårdspladsen.

Også garderobe, kostumeafdeling, omklædning og systue er taget i brug, og caféen er indrettet med produktionskøkken. Vibe Wilkens tegner på en ny rampe, der skal udligne niveauforskellen mellem café og teater og forbedre den gamle bygnings tilgængelighed. Og ikke mindst er ridehuset ført up-to-date, så varmespild kan undgås.