Søholt

Lollandske Søholt vil bygge videre på den tidligere Realdaniastøttede renovering af herregårdens barokhave og skabe et støttepunkt for udvikling af dansk haveturisme: et traktørsted og et havekulturcenter.

På sydsiden af Søndersø - midt på Lolland - ligger herregården Søholt omgivet af en stor park og stedets nyrenoverede barokhave. I takt med at landbrugsdriften er intensiveret, er funktionstømningen af de gamle driftsbygninger også taget til. Værst er det gået ud over den tidligere avlsgårds eneste tilbageværende længe, som ejerne nu ønsker at bevare og genanvende på en måde, som styrker den forøgede interesse for barokhaven.

På Søholt skal der i tråd med interessen for den renoverede barokhave indrettes et traktørsted og havekulturcenter, som giver turister, foreninger og lokalbefolkningen et nyt udflugtsmål. Samtidig skal der skabes bedre mulighed for at afholde arrangementer i tilknytning til Søholts barokhave og lokalområdets kulturliv.

Visionen er, at traktørstedet skal sætte fokus på en bedre oplevelse af haven og blive indgangsporten til et besøg i Naturpark Maribosøerne. Søholt skal være støttepunkt for udviklingen af dansk haveturisme, og ikke mindst skal projektet øge samarbejdet mellem de mange organisationer og personer, der beskæftiger sig med områdets natur- og kulturhistorie.

Konkret omfatter projektet gennemgribende restaurering og indretning af den tidligere avlsgårds funktionstømte mejeri- og beboelseslænge til traktørsted – blandt andet i form af café - samt etableringen af et nyt havekulturcenter. Udover at fungere som barokhavens indgang, kan traktørstedet danne ramme om mindre koncerter og servering af fx kaffe og kage.