Christian Ahlefeldt om Tranekær

På Tranekær har ejerne indrettet slottet som en diskret, eksklusiv ramme om særlige arrangementer. Som en del af Fremtidens Herregård er den fredede hovedbygning indrettet med møde- og hotelfunktioner, der både respekterer og overlapper privatlivet.
Lige der, hvor Langeland er smallest, ligger Tranekær. Det store, rødkalkede slot troner på toppen af en høj, stejl borgbanke, omkranset af lavtliggende enge, småskove og Tranekær bys små bindingsværkshuse. Her er fred og ro, og man befinder sig langt væk fra det meste - en let afsondret beliggenhed, som herregårdens nyeste driftsgren gør en dyd ud af: Som en del af Fremtidens Herregård er Tranekærs fredede hovedbygning indrettet som ramme om eksklusive arrangementer.

Det gælder om at skabe en indtægt til at vedligeholde hovedbygningen" siger Christian Ahlefeldt-Laurvig

”Vi satser på lederseminarer, tys-tys-møder og jagtselskaber, og vi inviterer gæsterne indenfor i vores hjem, som er et levende stykke kulturarv og et levende hus,” forklarer Christian Ahlefeldt-Laurvig, hvis slægt har været ejere af Tranekær i 13 generationer. 



Ejere er værter

Mette og Christian Ahlefeldt-Laurvig udfylder rollen som værter, og det betyder, at godsejerparret byder velkommen, gæsterne ankommer, ortæller om stedets historie og kigger forbi til eftermiddagste og morgenmad. Man bliver grevens gæst, og dermed adskiller et ophold her sig fra ophold på de fleste andre danske herregårde. På Tranekær er ejerne en uundværlig del af konceptet. 

Markedsføring sker gennem mund-til-mund og ejernes eget netværk. I starten satses på danske virksomheder, men senere ønsker Christian Ahlefeldt-Laurvig at skabe et stærkt brand om herregården og også tiltrække gæster fra Tyskland, Asien og USA.

Nye badeværelser kan fjernes igen

Projektet har konkret omfattet indretning af 14 dobbeltværelser med eget bad og toilet. Det tidligere anretterkøkken er sat i stand, og på første sal er et nyt mødelokale kommet til. Køkkenet på førstesal og en lille spisestue er sat i stand, og også de gamle stuklofter er blevet restaureret og fremstår nu så smukke som nogensinde.

Indretning af gæsteværelsernes bad og toilet har været en udfordring i projektet, og det tog fire ansøgninger hos Kulturstyrelsen, før ændringer i den fredede hovedbygning kunne godkendes. Løsningen blev indretning af bad og toilet i såkaldt reversible ’kasser’. ’Kasserne’ er bygget ind i værelsernes skorstensnicher, så rummene nu er blevet regulære, og de kan fjernes igen uden at efterlade spor.

Indretningen er både moderne og klassisk: Væghængte toiletter, nedsænkede vaske og natursten. Og ét af badeværelserne har fået glasloft, så man kan se stukken ovenover. Kloakering klares ved hjælp af en lydsvag pumpe fra Grundfos.

Begrænsningerne i den fredede bygning har også ført til nytænkende løsninger, som tilføjer en ekstra oplevelse til et besøg på Tranekær: På ét af værelserne var det nødvendigt at indrette bad og toilet i naboværelset. Og for at komme derind skal gæsten åbne og gå ind igennem et gammelt barokskab. Et andet badeværelse er indrettet bag paneldøre i vinduesnichen på de to meter tykke fæstningsmure. 

Synligt, men diskret

Både i køkken og badeværelser har vi forsøgt at forene et moderne, stramt udtryk med noget tidløst og klassiske, ædle materialer, der også historisk har været en del af herregården,” forklarer Eva Holdgaard Jensen, som er arkitekt ved E+N Arkitektur og har rådgivet projektet. Hun tilføjer, at en af projektets andre store udfordringer har været at bevare fornemmelsen af at være i et privat hjem med forskellige myndigheders krav til sprinklere, røgtætning af døre og placering af skilte, der viser, hvor udgangen er:

”Det er elementer, som lovmæssigt skal være i orden, men samtidig ikke skulle have lov til at forstyrre helheden. Udfordringen har derfor været at placere fx skilte, så de på én gang er synlige og diskrete. Men jeg synes, vi har ramt en god balance.”

Ny funktion overlapper privatlivet

Resultatet er et projekt, som har skabt en ny og tidssvarende anvendelse for Tranekær. Den nye funktion sikrer bevaring af slottet, skaber et forretningsmæssigt motiv for vedligeholdelse og gør det muligt for familien at blive boende. 

”Det gælder om at skabe en indtægt til til at vedligeholde hovedbygningen,” siger Christian Ahlefeldt-Laurvig og uddyber: ”Vi har netop fået skiftet halvdelen af taget og udskiftet alle slottets rør og faldstammer. De gamle rør blev installeret lige efter krigen. Havde vi ladet dem blive, ville de før eller siden have skabt store skader på bygningen. Mit gæt er, at der er mange af den type tikkende bomber rundt omkring.”

Og privatlivets fred? Christian Ahlefeldt-Laurvig: ”Vi skulle selvfølgelig vænne os til tanken om at åbne vores private hjem på denne måde. Men vi har også gjort op med os selv, at hvis vi skal bo her, er det præmissen. Nu, hvor værelserne er færdige, glæder vi os til at få gæster. Vi står inde for det, vi gør.”